20 egzotikus gyümölcs, amikkel utazás közben találkozhatsz – csak bátraknak ajánljuk!
Utazás közben nemcsak új kultúrákat, szokásokat vagy tájakat ismerünk meg, hanem gyakran szembetaláljuk magunkat olyan gyümölcsökkel, amik első látásra bizarrnak, sőt, néha ijesztőnek tűnhetnek. Ezek a különleges gyümölcsök általában nem részei a magyar boltok kínálatának, de egy hátizsákos kaland vagy egy egzotikus nyaralás során szinte biztosan szembejönnek velünk egy piacon vagy helyi étteremben. Ez a blogbejegyzés 20 ilyen gyümölcsöt mutat be, országonként csoportosítva, kitérve az ízre, kinézetre, fogyasztás módjára és arra is, milyen ételekben használják őket.
Ha szereted a felfedezést, ha nem ijedsz meg az ismeretlentől, és szívesen kipróbálsz valami újat – akkor ez a poszt neked szól! Legyen mindig hely a bőröndödben és poggyászodban egy kis bátorságnak, mert ez a kaland nem a megszokott ízekről szól!
Thaiföld
1. Durian – „A gyümölcsök királya”
-
Kinézet: hatalmas, tüskés héj, jellegzetes szag
-
Íz: krémes, édeskés, egyesek szerint sajtra, mások szerint hagymára hasonlít
-
Fogyasztás: nyersen, hűtve vagy fagyasztottan
-
Felhasználás: fagylalt, sütemény, palacsinta töltelék
Megjegyzés: A durian olyan erős szagú, hogy sok hotelben és járművön tilos a szállítása – legyen külön helye a hátizsákban vagy egy jól zárható tasakban!
2. Mangosteen
-
Kinézet: lila, kemény héjú, belül fehér gerezdek
-
Íz: édes-savanykás, citrusos
-
Fogyasztás: csak a belső gerezdek ehetők
-
Felhasználás: gyümölcssaláta, szósz, dzsem
Vietnám
3. Rambutan
-
Kinézet: szőrös, pirosas héj, fehér belső
-
Íz: licsihez hasonló, frissítő
-
Fogyasztás: héjat lehúzva nyersen
-
Felhasználás: gyümölcslevesek, koktélok
4. Longan
-
Kinézet: kis, barna, sima héj
-
Íz: édes, mézes, enyhén füstös
-
Fogyasztás: nyersen vagy szárítva
-
Felhasználás: ázsiai levesek, szószok, desszertek
Indonézia
5. Salak (kígyógyümölcs)
-
Kinézet: barna, pikkelyes héj
-
Íz: savanykás-édes, almás, néha fahéjas
-
Fogyasztás: kézzel meghámozni, belseje ehető
-
Felhasználás: nyersen, salátákban, párolva
6. Soursop (Graviola)
-
Kinézet: zöld, tüskés, puha héj
-
Íz: citrom, eper és banán keveréke
-
Fogyasztás: a belseje kanalazható
-
Felhasználás: gyümölcslé, fagylalt, smoothie
Fülöp-szigetek
7. Tamarind (Tamarindusz)
-
Kinézet: hosszúkás, barna hüvely
-
Íz: savanykás-édes, erős aromájú
-
Fogyasztás: nyersen, főzve
-
Felhasználás: curry-k, mártások, italok
8. Calamansi
-
Kinézet: apró zöld citrus
-
Íz: lime és mandarin keveréke
-
Fogyasztás: lé formájában
-
Felhasználás: frissítő italok, marinádok, saláták
India
9. Jackfruit (Dzsekkgyümölcs)
-
Kinézet: óriási, dudoros héjú
-
Íz: édes, banános-ananászos, de fiatalon húshelyettesítő
-
Fogyasztás: nyersen vagy főzve
-
Felhasználás: vegán „húspótló”, curry, chips
10. Bael (Faalma)
-
Kinézet: kemény, sárgásbarna gömb
-
Íz: enyhén kesernyés, édes
-
Fogyasztás: belső pép
-
Felhasználás: hűsítő ital (bael sharbat), lekvár
Japán
11. Yuzu
-
Kinézet: sárga, citrusféle, durva héj
-
Íz: savanyú, intenzíven citrusos
-
Fogyasztás: lé vagy héj formájában
-
Felhasználás: szószok, italok, édességek
12. Umeboshi (sózott japán szilva)
-
Kinézet: kis gyűrött gyümölcs
-
Íz: extrém savanyú és sós
-
Fogyasztás: főleg rizzsel, bento dobozban
-
Felhasználás: ízesítőként, rizsgolyóban
Brazília
13. Cupuaçu
-
Kinézet: barna héj, fehér belső
-
Íz: csokoládé és ananász keveréke
-
Fogyasztás: a belseje kanalazható
-
Felhasználás: csokoládéalternatíva, sütemények, smoothie
14. Açaí bogyó
-
Kinézet: apró, lila bogyó
-
Íz: enyhén csokoládés, földes
-
Fogyasztás: pépesítve vagy por formájában
-
Felhasználás: smoothie bowl, jégkrém, energiaital
Peru
15. Lucuma
-
Kinézet: zöldes héj, sárga belső
-
Íz: juharszirupos, édesburgonyás
-
Fogyasztás: porítva vagy frissen
-
Felhasználás: fagylalt, sütemény, tejturmix
16. Camu Camu
-
Kinézet: piros-lila bogyó
-
Íz: nagyon savanyú, C-vitaminban gazdag
-
Fogyasztás: általában por vagy lé formájában
-
Felhasználás: gyümölcslé, étrendkiegészítő, smoothie
Afrika (Kenya, Ghána, Szenegál)
17. Baobab gyümölcs
-
Kinézet: hosszúkás, kemény héjú, lisztes belső
-
Íz: enyhén citrusos
-
Fogyasztás: porrá őrölve vagy rágcsálva
-
Felhasználás: turmix, gyümölcslé, müzli
18. Ackee (főként Ghánában és Jamaikában népszerű)
-
Kinézet: piros, nyitott hüvely, sárga belső
-
Íz: főzve tojásra hasonlít
-
Fogyasztás: CSAK főzve, nyersen mérgező!
-
Felhasználás: „ackee and saltfish” – nemzeti étel Jamaikában
Kína
19. Buddha keze
-
Kinézet: ujjakkal tagolt citromféle
-
Íz: enyhe, illatos
-
Fogyasztás: héját reszelik
-
Felhasználás: illatosító, édességek, kandírozás
20. Yangmei (kínai szamóca)
-
Kinézet: piros, gömbölyded, dudoros
-
Íz: édes-savanyú, bogyós
-
Fogyasztás: nyersen, szárítva
-
Felhasználás: lekvár, bor, szósz
Tippek a gyümölcskóstoláshoz utazás közben
-
Bátorság a hátizsákban: Ne ítélj elsőre! Ami furcsának tűnik, lehet, hogy ízorgazmus lesz.
-
Kérdezz a piacon: A helyiek szívesen segítenek. Sok gyümölcs nyersen nem ehető, vagy éppen csak főzve biztonságos.
-
Ízek nyomában: Ne csak fotózd, kóstold is meg! Az íz a kultúra része.
-
Ne tedd a bőröndbe: Sok ország nem engedi be az egzotikus gyümölcsöket – élvezd őket helyben, és hozd haza az élményt, ne a gyümölcsöt.
-
Kalandos reggelik: Próbálj ki gyümölcsalapú reggeliket – smoothie bowl, friss szeletek, turmix.
-
Fűszerként is működik: Sok egzotikus gyümölcs kiválóan használható főételekhez, curry-khez, szószokhoz is.
Fedezd fel az ismeretlent egy falatban!
Az egzotikus gyümölcsök nem csupán táplálékok – kapuk más kultúrákhoz, más szokásokhoz. Egy harapás egy idegen világból, egy korty egy másik kontinensből. Ne félj az ismeretlentől, ne zárkózz el a bizarr formáktól – mert ezekben rejlik az igazi kaland.
Utazás során ne csak fotókat, hanem ízeket is gyűjts! A legjobb szuvenír néha egy új kedvenc íz, amit sosem felejtesz el.
Tartsd nyitva a szemed (és a szád) – és hagyd, hogy az ismeretlen meghódítsa az ízlelőbimbóidat!